Fiscale optimalisatie

De bedoeling van dit hoofdstuk is om opportuniteiten rond PSP, LTSP, VAPZ en IPT duidelijk in kaart te brengen en je maximaal te ondersteunen om die opportuniteiten met klanten te bespreken en nieuwe productie af te sluiten.

Dashboard (Cap Formentor)

We beginnen bij het nieuwe actiepuntenoverzicht. Die vind je naast het Dashboard.

Actiepunten zijn ofwel administratieve taken ofwel commerciële opportuniteiten die myFaro automatisch berekent op basis van de beschikbare informatie. Hier vind je als adviseur alle actiepunten voor je dossiers en als beheerder alle actiepunten voor het kantoor. Dit betekent dat je een volledig overzicht krijgt van de fiscale optimalisatie opportuniteiten in je portefeuille, en van de dossiers waar de nodige informatie nog ontbreekt.

Door op een tegel te klikken ga je naar de onderliggende detailschermen.

Klik op 80%.

Als we bijvoorbeeld de 80% regel nemen zien we nu welke dossiers zich in welke staat bevinden. Van links naar rechts zien we alle zelfstandigen waar de loopbaan nog niet volledig is gedefinieerd, de dossiers met een vennootschap zonder een boekhouder, de dossiers met een zelfstandige loopbaan met vennootschap met onvolledige of oude salarisgegevens en tenslotte de dossiers waar een opportuniteit rond IPT is berekend. Let wel, enkel de dossiers die een einde kwartaal hebben in dit kwartaal worden getoond.

Je kan het aantal kwartalen die getoond worden aanpassen op kantoorniveau. Via de werkicoontjes ga je direct naar het dossier en het scherm waar je zaken kan aanpassen of waar je de berekening kan zien. Hier komen we straks nog op terug.

Door op een tegeltje te klikken krijg je de volledige lijst voor dat tegeltje te zien.

Klik 80.

Ook hier kan je via het werkicoontje direct naar het relevante dossier of rapport springen. Maar je kan ook de lijst bewaren in Excel om die dan eventueel te gebruiken om een e-mailcampagne of andere workflow in je CRM aan te sturen. Als we dit doen voor de 80% opportuniteiten vind je direct ook een gepersonaliseerd bericht waarin de mogelijkheden kort worden beschreven.

We klikken nu via het oogje eerst door naar een specifiek dossier Kiekeboe Roadshow waar een opportuniteit is gedetecteerd voor de zaakvoerder van De Wollebollen.

Als we dan naar de webinterface gaan vinden we de actiepunten traditioneel terug onder het actieplan maar er is nu ook een bijkomende analysepagina specifiek voor fiscale optimalisatie.

De actiepunten rond fiscale optimalisatie vind je naast andere mogelijke acties, met opnieuw de link naar het detail rapport.

Bij de tab Analyses is nu ook een optie Fiscale optimalisatie die de opportuniteiten per partner op een overzichtelijke manier weergeeft. De batterijen en de tekst geven aan of er nog een opportuniteit is om te starten (rood) of om uit te breiden (oranje). Een grijs icoontje duidt aan dat er niet genoeg informatie is of dat die analyse niet van toepassing is. Ook hier kan je doorklikken naar het rapport, maar de klant kan ook aangeven dat hij/zij interesse heeft en gecontacteerd wil worden. Dit gebeurt via een email die wordt verstuurd naar de adviseur.

Als we dan doorklikken naar het rapport zien we eerst een samenvatting met de details per partij. Via de oogjes klik je dan door naar de eigenlijke berekeningen. En via de pijltje kan je terug naar het overzicht. Hier zie je de details voor de pensioenspaaropportuniteit voor Charlotte.

En terug naar het overzicht.

Laten we de details bekijken voor de 80% regel.

Dit rapport toont een benaderende berekening van de IPT-opportuniteit op basis van de laatst beschikbare informatie. Het is dus altijd beschikbaar, ook al zijn de lonen 1 jaar of meer oud. We vertrekken van de bestaande, relevante polissen met premies, reserves en verwachte eindkapitalen. De polissen zijn gesorteerd volgens de volgende classificatie, die ook een impact heeft op de pro-ratering:

  • A: IPT
  • B: VAPZ, Sociale VAPZ, POZ & RIZIV
  • C: Groepsverzekeringen

Er zijn ook drie parameters die de berekening aansturen en die je kan aanpassen, op kantoorniveau en per loopbaan. Daar komen we straks op terug. Onderstaand zie je de parameters.

Na de berekening doen we ook een sensitiviteitsanalyse door de parameterwaarden te combineren. Een groen resultaat geeft aan dat er een grotere opportuniteit is voor die combinatie van parameters.

We gaan terug naar het dossier om te zien hoe we de juiste gegevens voorbereiden om te komen tot een volledige analyse. We gaan naar de Actiepunten, die we eerst herberekenen om de laatste stand van zaken te hebben. Onderaan kan je ook zien welke automatische acties worden ondersteund voor de formule van het dossier (Report, View of Insight/+).

We zien een aantal acties die aanduiden dat niet alle gegevens volledig zijn:

  • Vennootschapspartij zonder zakelijke bezitting
  • Lonen niet up-to-date:
  • IPT = Bruto belastbaar loon + VAA
  • LTSP = netto belastbaar loon
  • VAPZ = geherwaardeerd loon

We klikken op het werkicoontje voor de vennootschapspartij Merho. Die vind je rechts in de lijst bij de acties of in het detailscherm.

Loopbaan - Werkgever - Vennootschap

De vennootschap maak je aan als een partij indien die nog niet bestaat. Deze partij zal onder andere worden gebruikt als betaler van lonen, premies voor verzekeringen, en als werkgever in de loopbaan van de zaakvoerder.

Om een IPT-analyse mogelijk te maken, is er echter ook nog een link nodig naar de vennootschap als zakelijke bezitting. Voor het Assurmifid is het belangrijk dat je kan aantonen dat je vennootschapsklanten degelijk in kaart heb gebracht. Je kan de partij hier koppelen aan een zakelijke bezitting die je reeds eerder aanmaakte of je kan ook kiezen om een nieuwe bezitting aan te maken en die direct te koppelen.

Dit doe je door ‘Beheer de relatie’ te kiezen. Op het detailscherm kies je dan een bestaande bezitting of je laat myFaro er een nieuwe aanmaken.

Via het oogicoontje springen we direct naar de nieuw aangemaakt bezitting waar we de gegevens rond eigenaars, bestuurders maar ook financiële gegevens kunnen inbrengen.

Vennootschap

We bekijken de details die we voor een andere bezitting reeds hebben ingegeven en via Companyweb of Creditsafe hebben ingelezen.

  • Eigenaars
  • Bestuurders
  • De gekoppelde partij
  • De loopbanen die zijn gedefinieerd
  • Boekjaareinde
  • Financiële gegevens

We kunnen klikken op de loopbaan, maar we gaan dit doen via de actiepunten: loon niet up-to-date.

Rechts zien we de gegevens die reeds zijn ingebracht voor het meest courante jaar 2020. Er is ook opnieuw een link naar het rapport met de berekeningen. We zien dat het geherwaardeerd loon niet is ingegeven. Er zijn drie manieren om dit te doen:

  • Hier direct in de loopbaan via het pas-aan-icoontje
  • Via de Wizard (bij de klant of door de klant)
  • Via de boekhouder

We brengen het geherwaardeerd loon in voor 2020. We zien ook de mogelijkheid om een aantal 80% parameters in te geven die de default op kantoorniveau overschrijven.

  • IPT = bruto belastbaar loon + VAA
  • LTSP = netto belastbaar loon
  • VAPZ = geherwaardeerd loon

De VAPZ-berekening is nu mogelijk.

Loopbaan en salaris via Wizard

Via de Wizard loopbaan kan je ook de gegevens van het meest courante jaar aanpassen – dit kan ook door de klant gebeuren indien je de Wizard openzet.

Looninformatie bekomen via de boekhouder

Als je de boekhouder wenst te betrekken bij het aanpassen van de looninformatie heb je twee opties:

  • Een Informatieaanvraag versturen via email
  • De boekhouder een eigen toegang bezorgen tot myFaro – dat kan gratis

Eerst moet je de boekhouder als medeadviseur met de rol boekhouder/fiscalist toevoegen en aanduiden als 'contacteerbaar'.

Dan kan je ofwel een informatieaanvraag via email opsturen. Als de boekhouder de informatie heeft ingevuld, krijg je een bevestigingsmail.

Of je kan een boekhouder waar je verschillende dossiers samen beheert toegang geven tot myFaro. Je kan in dat geval een registratiemail sturen met een speciale code voor boekhouders.

Meer details vind je in de online help pagina Adviseursnetwerk en informatieaanvragen voor een dossier

80% opties per polis

Ten slotte zijn er nog een paar opties die je kan gebruiken om IPT-analyses te verfijnen. Bij een polis kan je de te gebruiken kapitalen en het rendement aanpassen specifiek voor de 80% regel.

Kantooropties

Op kantoorniveau zet je de defaultwaardes voor de parameters, alsook het aantal kwartalen waarvoor de actiepunten worden getoond.

Daarmee hebben we de volledige flow en functionaliteit rond fiscale optimalisatie overlopen.

Uitbreiding Creditsafe integratie

Naast de naam, adres, activiteit, credit rating, einde boekjaar en financiële informatie die we reeds uit Creditsafe haalden, worden nu ook de ‘directors’ mee ingelezen en indien nodig worden nieuwe partijen aangemaakt.

Dit kan per zakelijke bezitting of voor de ganse lijst, zolang het KBO/BTW nummer gekend is.

Voor elke ‘director’ worden de naam, het adres, de geboortedatum, de positie, functie en datum van aanstelling mee opgenomen. De partijen worden geïdentificeerd via een creditsafe unieke sleutel. Indien een partij dubbel is aangemaakt kan die via ’samenvoegen van partijen’ worden samengevoegd met die bestaande partij.